Pengolahan Sagu Bia Menjadi Kuliner Khas Kampung Lilinta Kabupaten Raja Ampat

Authors

  • Kartikasari Kartikasari IAIN Fattahul Muluk Papua, Indonesia
  • Nur Maizar Rahayu Putri IAIN Fattahul Muluk Papua, Indonesia
  • Sakina Malawat IAIN Fattahul Muluk Papua, Indonesia
  • Gazali Husin Renngiwur IAIN Fattahul Muluk Papua, Indonesia
  • Talabudin Umkabu IAIN Fattahul Muluk Papua, Indonesia

DOI:

https://doi.org/10.53491/numbay.v1i1.758

Keywords:

processed, culinary, Raja Ampat

Abstract

In this era of technological advances, Real Work Lecture Activities (KKN) are not just routine curriculum implementation. KKN can be relied upon and can even be said to be a service activity for students and supervisors, with theoretical knowledge and abilities, it is hoped that students, through the lecturer's direction, can provide assistance on issues of good society, education, religion, economics and others. KKN IAIN Fattahul Muluk Papua in 2023 in Lilinta village Raja Ampat provides assistance to PKK women, Making Sago Bia from sago and bia frogs aims to open a home business for women to boost the economy of the community in Lilinta village. Apart from that, this assistance also aims to provide knowledge and awareness regarding the potential of local culinary delights which can be packaged as a home industry.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Aliyyah, R. R., et.al. (2021). Kuliah Kerja Nyata: Pengabdian Kepada Masyarakat Melalui Kegiatan Pendampingan Pendidikan, JMM: Jurnal Masyarakat Mandiri, 5(2), 663-676.

Asmuruf, F., et.al. (2020). Budidaya Dan Pemanfaatan Sagu (Metroxylon Sp.) Oleh Sub-Etnis Ayamaru Di Kampung Sembaro Distrik Ayamaru Selatan. Jurnal Kehutanan Papuasia, 4(2), 114–127.

Hafiluddin, M. R., et.al. (2014). Strategi Pemberdayaan Usaha Mikro Kecil dan Menengah (UMKM) Berbasis “Community Based Economic Development” (Studi pada pelaku UMKM di Kecamatan Sukodono Kabupaten Sidoarjo). WACANA: Jurnal Sosial dan Humaniora, 17(2), 68-77.

Ifada, I. I., et.al. (2023). Pemberdayaan Masyarakat Peningkatan Nilai Tambah Produk Jagung. JPPM: Jurnal Pengabdian dan Pemberdayaan Masyarakat, 7(2), 255-261.

Permatasari, A., et.al. (2022). Pendampingan Peningkatan Ketahanan Keluarga pada Masa Pandemi di Kapanewon Berbah. Jurnal Pendidikan Tambusai, 6(3), 13826–13831.

Susyanti, J., & Pardiman. (2023). Penta Helix “Rembuk Nyekrup” Aspek Pemberdayaan Ekonomi Kreatif dan UMKM di Jawa Timur. Jurnal Inovasi Hasil Pengabdian Masyarakat (JIPEMAS), 6(2), 298–308.

Syardiansah. (2019). Peranan Kuliah Kerja Nyata Sebagai Bagian dari Pengembangan Kompetensi Mahasiswa. JIM: Jurnal Ilmiah Manajemen, 7(1), 57-68.

Umyati, S. U., et.al. (2022). Pemberdayaan Kelompok Wanita Tani Melalui Peningkatan Nilai Tambah Komoditas Pertanian Di Era New Normal. BERNAS: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 3(1), 6–10.

Wulandari, Y. S., et.al. (2023). Peningkatan pengetahuan dan keterampilan pelaku UMKM perikanan melalui sosialisasi manajemen dan pemasaran. Jurnal Inovasi Hasil Pengabdian Masyarakat (JIPEMAS), 6(2), 257–268.

Downloads

Published

2023-11-25

How to Cite

Kartikasari, K., Putri, N. M. R., Malawat, S., Renngiwur, G. H., & Umkabu, T. (2023). Pengolahan Sagu Bia Menjadi Kuliner Khas Kampung Lilinta Kabupaten Raja Ampat. NUMBAY: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 1(1), 18-25. https://doi.org/10.53491/numbay.v1i1.758